Als alles harder binnenkomt…

Je hebt soms het gevoel dat de wereld binnen breekt in je hoofd.  Elk geluid nestelt zich tussen je oren, het kunstlicht op kantoor put je uit.  Je voelt dat je collega nood heeft aan een goed gesprek, dus neem je de tijd om rustig een koffie te drinken met hem.  Daarna werk je verder aan je projectvoorstel, maar je weet niet goed welke kant op.  Je baas staat helemaal achter het idee.  Zegt ze.  En toch heb je je twijfels.  Je kan er de vinger niet echt op leggen, maar je voelt dat ze haar bedenkingen heeft.  En ondertussen erger je je aan de naad van je kous die niet goed zit, en aan het kuchje van de collega.

Herkenbaar?

Wellicht weet je het wel: je bent een hoogsensitieve professional.  Je ziet, hoort en voelt méér dan de meesten van je collega’s.  Je hebt jaren vooral getracht “normaal” te zijn.  Alle stress binnen te houden tot je buiten bent.  Je intuïtie pas te benoemen nadat je je aanvoelen bevestigde door rationele analyse.  Jezelf voorgehouden dat je wat harder moest zijn.  Maar die aanpak heeft haar limieten, en daar bots je op.  Je slaagt er niet meer in om je elke dag, elke week opnieuw op te laden.  Je raakt de connectie kwijt – met jezelf én met je collega’s.  Je valt regelmatig ziek, alsof je lichaam weet dat dit de enige manier is om voldoende te recupereren.  Dan kan je er weer een paar maanden tegen, tot het je weer te veel wordt.

Van valkuil naar kracht

Je bent niet alleen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ongeveer 20% van de mensen hoogsensitief zijn.

Je bent niet zwak.  We weten dat hoogsensitieve personen tot 30% meer informatie uit hun omgeving halen.

Je bent niet raar.  Het is perfect normaal dat een overdaad aan prikkels tot vermoeidheid en stress leidt.

Dat weten, maakt voor veel mensen al een enorm verschil.  De volgende stap is onderzoeken wat jouw superkracht is, en wat jouw kryptoniet is.  Wat vangen jouw voelsprieten op vér voor anderen een vermoeden hebben?  En wat zorgt ervoor dat jij overprikkeld raakt?  Als je die twee kanten van de medaille systematisch onderzoekt en in kaart brengt, kan je daarna stappen zetten om je emotionele en sensorische evenwicht te hervinden en te bewaren.  Dan sta je in je kracht, en dat verdien jij toch?

 

Meer blogs

Sneller denken door te beter voelen

Sneller denken door te beter voelen

Traders vormen een iconische beroepsgroep.  In een snelle, drukke omgeving nemen ze beslissingen met enorme financiële impact.  Hoe doen ze dat?  En wat kunnen we van hen leren?  Onderzoek van enkele jaren geleden komt tot een verrassende conclusie.  IQ, opleiding of...

Lees meer