Feit of fabel? Hoogsensitief, dan reageer je altijd emotioneel.

Hoogsensitief, is dat dan niet hetzelfde als overgevoelig?  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, dat is het niet.

Van Dale geeft 2 betekenissen voor het woord “overgevoelig”: enerzijds kan het een synoniem zijn voor allergisch, en anderzijds betekent het “sentimenteel” (Van Dale, 2021).  Wanneer men het associeert met hoogsensitiviteit, is dat meestal in de tweede betekenis, en daar zit de denkfout.  Hoogsensitiviteit gaat immers niet over emoties, maar over de zintuiglijke waarneming.  Wat je ziet, hoort, voelt, proeft, ruikt: dat is waar hoogsensitiviteit om gaat.  Overgevoelig is een term die niet geen wetenschappelijke lading dekt, en die meestal geassocieerd wordt met emotionele gevoeligheid.  En natuurlijk kunnen hoogsensitieve personen ook overemotioneel reageren, maar dat is niet wat hen hoogsensitief maakt (Van Hoof, 2016). Bovendien weten we dat stress ervoor kan zorgen dat iemand enerzijds makkelijk overprikkeld geraakt, en anderzijds emotioneel reageert.  Dan gaat het echter om een stressreactie, niet (noodzakelijk) om een hoogsensitief persoon (Van Hoof, 2016).  En daarnaast kan een hoogsensitief persoon ook makkelijk gestresseerd raken als die niet weet hoe om te gaan met alle prikkels die zo sterk en aanhoudend binnenkomen, en kan die stress op zijn beurt weer leiden tot buitensporig emotionele reacties.

Er zijn dus wel wat redenen waarom mensen hoogsensitiviteit en overgevoeligheid met elkaar in verband brengen.  Het gaat echter om zaken die losstaan van elkaar, en waar stress soms wel een verband legt.

Onze conclusie: dit idee mag naar het rijk der fabelen.

Roept dit vragen bij je op?  Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar jouw ervaring!

Meer blogs

De mens als lerend wezen

Wat onderscheidt de mens van andere dieren? => Taal? Maar wat dan met bijen en walvissen? => Redeneren? Maar wat dan met mensapen en orka’s? => Moraliteit? Maar wat dan met de genocides die elkaar blijven opvolgen? Mijn theorie is dat de mens het ultieme...

Lees meer

Uitstelgedrag bestaat niet

En nochtans bestaat er een definitie van Uitstelgedrag is gewoonweg het uitstellen van iets dat je lastig vindt.  Voila, definitie geleverd.  Het probleem hiermee is hetzelfde als het probleem bij veel definities: je beschrijft iets dat uit heel veel en heel...

Lees meer