Wat, waarom, hoe?
Het ABC van neurodiversiteit op de werkvloer
Je ziet nu en dan termen voorbij komen als neurodiversiteit en neurodivergentie, maar wat het juist betekent, is nog wat vaag. Je vraagt je af of het voor jouw team of jouw organisatie wel zo’n vaart loopt. Of je bedenkt dat je manager bent, geen psycholoog, en dat je eigenlijk liever niet met zoiets gevoelig aan de slag gaat. Heel begrijpelijk. En toch…
Wist je dat méér dan 20% van de algemene bevolking anders dan anders is? Dat wil zeggen dat je er gerust op kan zijn dat ook in jouw organisatie mensen verschillen van elkaar.
En wist je dat diversiteit een echte kracht kan zijn, maar enkel als je ervoor zorgt dat iedereen ook zichzelf durft te zijn? Anders wordt diversiteit een risico, en dat zou jammer zijn – zeker omdat de wereld nu eenmaal divers is.
Wist je trouwens ook dat die mensen die “anders” zijn, vaak aantoonbaar sterker zijn in zaken als creativiteit, foutloos werken, rationele beslissingen nemen, of ondernemerschap? Dat zijn talenten die waarschijnlijk ook in jouw organisatie gewaardeerd worden, of niet?
Van onbewust naar bewust
De verschillen tussen mensen zijn er, daar veranderen we niets aan. Wat we wel doen in deze workshop, is tonen dat de impact van die verschillen heel anders kan zijn, afhankelijk van de manier waarop de organisatie en haar leidinggevenden hierop inzetten.
Na de workshop begrijpen de deelnemers wat neurodiversiteit is, welke kansen en risico’s ermee gepaard gaan, en hoe ze ermee kunnen omgaan. Er ontstaat meer begrip voor elkaar, meer ruimte om van mening te verschillen en samen tot een betere oplossing te komen. En ook niet onbelangrijk: er ontstaat een gedeelde taal om het hierover te hebben met elkaar.
Wat houdt zo’n ABC in?
De eerste stap in een awareness workshop is altijd een gesprek met de opdrachtgever, waarin we de context van de organisatie bespreken, de onderliggende doelstelling van de opdracht beter begrijpen, en kort de verschillende opties doornemen.
Doorheen de workshop delen we niet alleen een heleboel informatie over neurodiversiteit,
we gaan er ook samen mee aan de slag.
Na de workshop onderzoeken we wat het effect ervan is geweest en bespreken we mogelijke vervolgstappen voor de organisatie.
Wat anderen zeggen
Moeilijk onderwerp bespreekbaar gemaakt
Aller à ce workshop, c’est donner l’occasion de parler de ce sujet encore trop tabou.
Openheid en veilige omgeving om het onderwerp te bespreken.
J’ai été agréablement surpris par la transparence.
Is te kort om diep te kunnen gaan, maar helpt wel voor bewustwording rond het thema. Zou de workshop om deze redenen ook zeker aanraden aan leidinggevenden.
J’ai apprécié l’ouverture sur ce sujet et la possibilité de dire les choses telles qu’elles sont.
Bespreekbaar maken van het onderwerp.
(Ervarings-) Deskundig
Consultant die ervaringsdeskundige is. Zo haal je het stigma weg.
Inhoudelijk to-the-point
Goed gebracht, met veel uitwisseling
Heel goed geanimeerd.
Ik vond het een zeer aangename manier van vertellen en wil er zeker nog meer over te weten komen.
Ik voelde me helemaal betrokken en werd goed gebracht, overtuigend.
Les intéractions étaient intéressantes.
Ik vond het aangenaam en ben blij geweest te zijn
Praktisch
Meer ontdekken over wat neurodiversiteit is, waarom je er als organisatie maar beter op kan inzetten, en hoe je dat kan doen?
Boek hieronder een kennismakingsgesprek, en we bespreken samen de mogelijkheden!
Samen onderzoeken of dit iets is voor jullie? Boek hier een (gratis en online) gesprek in, dan bekijken we het samen!
Een workshop duurt 1 à 2u, en kan doorgaan op een plaats naar keuze.
Ben je er klaar voor?
Meer weten?
Alle vragen zijn vanzelfsprekend welkom.
Stuur ons een berichtje, en we nemen gauw contact op om te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen!