De mens als lerend wezen

Herken je dat gevoel van constante vermoeidheid en overbelasting door je werk? Je begint de dag met goede moed, maar tegen de middag voel je je al uitgeput. Voor veel neurodivergente professionals is dit een terugkerend thema. De uitdagingen van het werken in een omgeving die vaak is ontworpen voor neurotypische mensen kunnen slopend zijn, en dat gaat verder dan alleen een beetje stress. Het kan leiden tot overprikkeling, uitputting en zelfs burn-out.

Of je nu hoogsensitief, autistisch, AD(H)D’er bent, of je op een andere manier neurospicy bent: de druk om je aan te passen aan een neurotypische werkcultuur is groot. Die voortdurende aanpassing vergt energie. Maar wat als het ook anders kan? Wat als je je werk kunt vormgeven op een manier die jouw energie aanvult in plaats van leegzuigt? Dat is waar loopbaanbegeleiding specifiek gericht op neurodivergente professionals een verschil kan maken.

Waarom je altijd zo moe bent

Er zijn veel factoren die bijdragen aan de uitputting van neurodivergente professionals op de werkvloer. Eén van de grootste oorzaken is sensorische overprikkeling. Open kantoren, constant geroezemoes, felle lichten en drukke agenda’s zorgen voor een voortdurende stroom aan prikkels. Voor iemand met een gevoelig zenuwstelsel kan dat overweldigend zijn.

Daarnaast is er de hoge werkdruk. Voldoen aan deadlines, omgaan met onduidelijke verwachtingen en het gevoel hebben dat je “moet presteren” zoals iedereen, zonder de ruimte te krijgen om op jouw manier te werken, draagt bij aan een constante druk. Voeg daar de neiging toe om te “maskeren” — je aanpassen om te voldoen aan de neurotypische normen — en het is niet gek dat veel neurodivergente mensen uitgeput raken.

Onderzoek wijst uit dat neurodivergente professionals een verhoogd risico hebben op burn-out. Zo blijkt uit studies dat AD(H)D’ers en mensen met autisme vaker tegen problemen aanlopen in werksettings, wat leidt tot hogere stressniveaus en meer uitval door burn-out. Dit vraagt om een aanpak die verder gaat dan traditionele loopbaanbegeleiding.

Hoe loopbaanbegeleiding kan helpen

Bij Mindflow starten we niet met een standaardoplossing, maar met jouw verhaal. Iedereen is uniek, en daarom is ook jouw pad naar werkgeluk anders. Ons traject helpt je te ontdekken wat jou uitput en wat jou energie geeft. We beginnen met inzicht: hoe ziet jouw werksituatie er nu uit, en welke prikkels, verwachtingen of gewoonten zorgen voor vermoeidheid?

Samen identificeren we de stressfactoren in jouw werkleven, en we kijken naar manieren om je werkomgeving en werkaanpak aan te passen. Dit kunnen praktische aanpassingen zijn, zoals tijdmanagementtechnieken die jou helpen je energie beter te verdelen door de dag heen, of het ontwikkelen van duidelijke grenzen om je focus te bewaren. Een cruciaal onderdeel is het leren herkennen van jouw eigen grenzen voordat ze overschreden worden. Dit stelt je in staat om actie te ondernemen voordat uitputting de overhand neemt.

Daarnaast helpen we je om beter te communiceren over jouw behoeften op de werkvloer. Vaak is de angst om “anders” over te komen een reden om niet aan te geven wat je nodig hebt. Wij leren je hoe je dat op een effectieve manier kunt doen, zonder dat je je hoeft te verontschuldigen voor wie je bent. Het gaat om het vinden van jouw manier om te gedijen op het werk, zonder constant te moeten aanpassen of maskeren.

Werk dat energie geeft (in plaats van neemt)

Het uiteindelijke doel van loopbaanbegeleiding is niet alleen om uitputting te voorkomen, maar ook om werkplezier terug te vinden. Want werken moet meer zijn dan alleen overleven, het moet je energie geven. Maar hoe vind je werk dat past bij wie je bent, in plaats van dat je jezelf moet aanpassen aan het werk?

We begeleiden je bij het onderzoeken van wat jou echt voldoening geeft en in welke context je floreert. Misschien heb je behoefte aan meer flexibiliteit of heb je een werkomgeving nodig die rust en structuur biedt. Misschien ontdek je dat je kracht ligt in diep, gefocust werk in plaats van in teamomgevingen met veel vergaderingen. Samen werken we aan een concreet actieplan dat jou helpt om deze veranderingen te realiseren.

Daarnaast richten we ons op duurzame oplossingen: hoe kun je ervoor zorgen dat de energie die je opdoet, blijvend is? Zelfzorg en veerkracht staan hierbij centraal. Door de juiste strategieën toe te passen, zorg je ervoor dat je niet steeds opnieuw in hetzelfde patroon van uitputting valt. Het doel is om jouw loopbaan zó in te richten dat het jou energie geeft in plaats van alleen maar energie kost.

Investeer in je toekomstige zelf

Veerkracht opbouwen is niet iets wat vanzelf gaat, maar het is wel mogelijk met de juiste ondersteuning. Bij Mindflow geloven we dat je niet hoeft te kiezen tussen wie je bent en succesvol zijn in je werk. Door ons loopbaantraject helpen we je om werk te vinden dat bij je past, op een manier die je energie geeft in plaats van uitput.

Ben je klaar om de controle over je loopbaan terug te nemen en werk te vinden dat jouw veerkracht versterkt?  Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis intakegesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen je ideale werkomgeving en carrière vorm te geven.  Benieuwd naar onze aanpak?  Daarover lees je hier meer.

Meer blogs

Wat is wijsheid?

Is wijs een ouderwets woord geworden? Vandale definieert "wijs" als "verstandig, door ervaring geleerd; van gezond verstand, van goed overleg getuigend".  Wijs is dus iets anders dan "slim", gedefinieerd als "schrander, vindingrijk, scherpzinnig, m.n. in het bedenken...

Lees meer